Bij de Pleisterplaatsbijeenkomst op deze Bevrijdingsdag zal Femke Stock gastspreker zijn.
Het thema is “thuis”.

Als je aan “thuis” denkt, roept dit waarschijnlijk veel gedachten in je op. Het heeft bijvoorbeeld te maken met verlangen en heimwee, maar kan ook als beklemmend worden ervaren. Wat en wie maakt een huis je thuis? Is het een vaste plek, of een plek die je onderweg in de tijd met je meedraagt?

Femke vertelt over een ontmoeting met Mo, enkele jaren geleden toen ze een maand in Marokko was. Voor Femke was de streek waar Mo woonde in the middle of nowhere, ze vroeg zich af wat ze daar eigenlijk deed.

Maar de plaats waar Mo geboren was, was nog veel meer afgelegen. Femke ging met Mo mee naar zijn dorp. Toen ze over het bergweggetje naar boven liepen, vertelde Mo enthousiast over zijn herinneringen aan vroeger. Ze kwamen bij zijn huis aan, vlakbij een waterput met een boompje ernaast. In en om zijn huis was het erg stil en leeg. Tenminste … voor Femke. Voor Mo niet, hij liep door het huis en alles wat hij zag deed hem wel ergens aan denken, van vroeger. Mo woont inmiddels al een aantal jaren in Utrecht, en voor hem betekent één dag een bezoek aan zijn huis, dat hij er de rest van het jaar weer in Nederland tegen kon.

Enige tijd later, terug in Nederland, ontmoet Femke Mo weer, en hij vertelt zijn levensverhaal. Aan zijn geboortedorp denkt hij met een heel goed gevoel terug. Als dieptepunt in zijn leven heeft hij de verhuizing naar Utrecht ervaren.

Hij maakte vrienden en ging zich steeds meer thuis voelen. Hij had een eigen flatje, maar miste zijn familie, voelde zich eenzaam. En hoewel hij hier in Nederland opgroeide, was bij zijn Oma in Marokko zijn echte thuis. Hier heeft hij zijn rust nog niet gevonden, deze vindt hij nog alleen in zijn geboortehuis. Maar Mo wil van zijn flat wel zijn thuis maken, bijvoorbeeld door een mat met “Welkom” voor de deur te leggen en dingen neer te zetten en aan de muur te hangen die voor hem verwijzen naar zijn geboorteland.

Inmiddels is Mo getrouwd en heeft hij een zoontje, die hij ooit wil meenemen naar zijn eigen (t)huis in Marokko.

Na dit verhaal klinkt “The Arabian Passion accoring to J.S. Bach”, van de cd Sarband & Fadia el-Hage: Modern string quartet, Vladimir Ivanoff (track 5: Nay-Taqsim/O grosse Liebe).
Een prachtige muziekstuk waarin een duidelijke overgang te horen is van Arabische naar Westerse  muziek.

Na deze muziek geeft Femke haar reflectie op het verhaal met betrekking tot “thuis”.
Zo vertelt ze dat weinig zo persoonlijk is als thuis, heel eigen en herkenbaar. Thuis lijkt vanzelfsprekend, tegelijkertijd roept het heel veel op: de plek zelf, herinnneringen aan vroeger, de mensen om je heen, maar ook dingen als geur en smaak. Je kunt heimwee hebben naar thuis, naar je verleden, naar herinneringen.
Vaak is het zo dat als je ver weg gaat van huis, “thuis” belangrijker wordt. Anderzijds zou alleen maar thuis zijn beklemmend voelen.
“Uit en thuis”.

Thuis(gevoel) wordt meestal gevormd door plekken waar je was of bent (in het Engels: Roots), en wat je onderweg meemaakt in je leven (Routes in het Engels): “Roots & Routes”.
Vrijheid is een voorwaarde, waaraan we vooral op deze Bevrijdingsdag vandaag sterk herinnerd worden.
Voor Femke betekent thuis autonomie (eigen controle), verbondenheid, vertrouwd zijn en jezelf (mogen) zijn.

Toen Femke voor een jaar naar Frankrijk ging, vroeg ze aan haar vader om haar een beer mee te geven waardoor ze zich thuis zou voelen. In Frankrijk aangekomen, ontdekte ze dat ze deze beer helemaal niet nodig had. Ze kwam in een “warm bad” van mensen terecht en had geen spullen nodig om zich thuis te voelen.
Nu staat de beer bij haar thuis in Nederland, en heeft ze hierdoor juist een tastbare herinnering aan Frankrijk!
Deze beer gaat als doorgeef-voorwerp rond bij de bezoekers, met live gitaarmuziek van Maarten op de achtergrond.

5 mei 2014

De bijeenkomst wordt dit keer verrassend afgesloten met het lied Homeward Bound  van Simon en Garfunkel, gezongen door Femke en op gitaar begeleid door Maarten. Een schitterende afsluiting van een mooie bijeenkomst!

Buiten in de tuin wordt koffie en thee geschonken, onder een genoeglijk zonnetje.

Zie ook: In de Media, TV 5 april 2013, over het Klooster van Wittem: Je eigen weg vinden in deze tijd, hoe doe je dat?