Paul heeft het over Verandering: dingen loslaten en nieuwe dingen aangaan.
Hoe moeilijk dat soms is, hoe je er tegenop kunt zien, hoe er door nieuwe omstandigheden ook iets nieuws bij jezelf naar boven kan komen.
Paul zal vertellen hoe daar in Azië tegen aan gekeken wordt en hoe er daar mee omgegaan wordt.

Paul vond het fijn weer bij ons te zijn. Hij vertelt altijd prachtige verhalen, ook nu weer met persoonlijke noten over verandering bij hemzelf. Uit de losse pols zoals we dat van Paul gewend zijn.
Erg fijn dat Paul tijd wil reserveren voor ons naast zijn toch drukke werkzaamheden.

Nu heeft Paul een verhaal over Verandering. Verandering gezien in het verre Oosten.
Je hebt verandering niet altijd zelf te kiezen. Verandering is een gegeven in het leven.
Is verandering een uitdaging of stress ?

Zo heeft Paul ook veel te maken (gehad) met veranderingen.

Van de kleuterschool (groep1 en 2) heeft Paul nog steeds herinneringen over veranderingen. Van de juffrouw kreeg ie een leeg glazen parfum flesje. In de vorm van een haan. Dingen gaan wat betekenen in jouw omgeving. Deze haan is altijd een fijne constante factor voor Paul in zijn wereld van veranderingen.

Paul woonde als student in het centrum van Utrecht waar alles gebeurt.
Een fantastische stad en lekker dicht bij een café waar ook ‘spijkers met koppen’ voor radio opgenomen werd. Met enige nagalm hoorde hij dan de opname op de radio én direct vanuit het café, tja dat is in Nijmegen, nu alléén met de radio, anders.

Veel verhuizen is ook een ding. Alleen al op de universiteit zeven maal in korte tijd, of moest de de mail client weer vernieuwd worden op de RU.
Paul reist met veel plezier voor zijn werk naar het (verre) Oosten, om veranderingen op te zoeken.
Zo wordt ook inspiratie opgedaan voor mooie vertellingen bij ons.

Paul vertelt het levensverhaal (verandering!) van prinses Mirabai in het India van de 16e eeuw.
In een paleis met alle pracht en praal had ze een moeilijk huwelijk.
Al was haar echtgenoot begripsvol en vriendelijk. De devote Mirabai kreeg van haar echtgenoot een beeldje van Krishna.
De schoonfamilie deed moeilijk en was gemeen zonder begrip voor haar gedrag.

Ze ging dwars tegen haar schoonfamilie in die dogmatische etiquette en eer belangrijk vond.
Vooral het contact met haar schoonmoeder was moeilijk. Een astroloog keek toen altijd eerst of de man en de vrouw wel bij elkaar pasten. Maar een blik op een toekomstige schoonmoeder zou misschien ook wel belangrijk geweest zijn.

Mirabai ging een andere weg op en volgde haar hart. Van pracht en praal met mooie kleding en luxe, naar een ascetisch en sober leven gewoontjes gekleed op zoek naar Krishna.
Haar schoonfamilie vond dat helemaal niks. Die probeerde met allerlei listen haar dwars te zitten.
Er werd haar een mand met een cobra gezonden met de boodschap dat in de mand een boeket bloemen was. Mirabai opende de mand en vond erin een prachtig beeldje van Krishna met een boeket van bloemen. Een ander keer werd een beker vergif gegeven met de boodschap dat het honing was. Mirabai offerde het aan Krishna, het was echte honing voor haar. Ook werd het bed met nagels bedekt maar veranderde in een bed van rozen toen Mirabai er op rustte.

Later ging de schoonfamilie haar zoeken door al het ongeluk dat ze ineens ten deel viel, slechte oogsten, weinig regen. Mirabai was naar de tempel van Krishna gereisd. Daar ging ze bidden. Toen de schoonfamilie haar in de tempel zocht, vonden ze slechts een draadje van haar gewaad in de mond van Krishna. Mirabai was opgegaan in het grote. Mirabai veranderde van een grijze regenwolk in een blauwe lotusbloem.

Murabai was een geboren dichter en heeft honderden gedichten gezongen. Ze had een diepe devotie voor Krishna, zoals Marabai te zien is met haar ektara.

Veranderingen zijn vaak eerst zichtbaar in kleine gedaante, dan als grote gedaante, om weer als kleine gedaante te verschijnen, enz
Getuigenis van een lied dat een hele kleine verandering is en gevolgd wordt door een grote verandering in jezelf. Wanneer de maan verdwijnt komt de grote donkere nacht.

Een Shaligram heeft veel veranderingen ondergaan. Eerst een leven als inktvis in een ondiepe zee. Later versteent als Ammoniet en hoog opgestuwd naar 8000 meter hoogte veroorzaakt door de botsing tussen India en Eurazië. Daarna vele reizen om in India een bewerkte Heilige Shaligram te worden.

Verschijningsvormen zijn verschillend te beoordelen.
Is de golf een ding, of is een beweging een golf? Hoe zie je het?

Paul draagt nog enkele gedichten voor, zoals een verliefde die zijn lief moet missen, als een lotus zonder zonder water.

Als doorgeef voorwerp wordt ons een Shaligram aangereikt.
Met het traditioneel voorlezen uit ons boek van zorg en verlangen.

 

Er werd nog gezellig nagepraat, en met Paul discussie aangegaan bij een kopje thee en koffie.

De vertelling van Paul kan helaas slechts met deze impressie van de auteur weergegeven worden.

Paul van der Velde is hoogleraar Aziatische Religies aan de Faculteit der Filosofie, Theologie, en Religiewetenschappen. Hij geeft onder andere de vakken Hindoeïsme en Boeddhisme en is fervent verzamelaar van Aziatische kunst.