Slimerike en Slomerike

jun 5, 2017

Het is vandaag tweede Pinksterdag, vanuit het Joods geloof de 50e dag na Pasen.
Dit feest wordt gevierd tijdens een Wekenfeest, waaraan ook andere geloven deelnemen. Tijdens het Wekenfeest wordt het neerdalen van de Heilige Geest gevierd.

gastspreker Rob Cassuto

Rob vertelt een verhaal dat gebaseerd is op de Joodse traditie; een soort vrije vertaling.
Het verhaal gaat over twee broers, Slimerike en en Slomerike. De broers leken helemaal niet op elkaar: Slimerike was een slimme, snelle man met veel vrienden, die tot het uiterste wilde gaan bij zijn beroepskeuze.

Slomerike was eenvoudig maar tevreden en gelukkig

Slomerike daarentegen was niet zo slim, was ook erg langzaam en had weinig vrienden. Hij werd schoenmaker, woonde in een klein huisje, droeg oude kleren en leefde in armoede. Maar hij was tevreden en gelukkig.

Slimerike vertrok naar Warschau om daar wijnhandelaar te worden, en hij werd steeds slimmer, waardoor hij veel beroepen heeft uitgeoefend waaronder goudsmit en diamantslijper. Maar hij was toch nog niet tevreden en ging naar Parijs om daar een artsenstudie te doen. Hij vond geen enkele vrouw die slim genoeg voor hem was en ging daarom terug naar zijn geboortedorp. Slimerike trok bij Slomerike en er kwamen veel mensen op hem af, maar geen van hen was slim genoeg en Slimerike werd erg ongelukkig.

Slimerike was slim en veelzijdig maar ongelukkig

Slomerike stelde voor om met elkaar te ruilen en ze sloten vriendschap. Dat werd in heel het land bekend en Slomerike werd uitgenodigd door de Koning. Hij werd eerst Burgemeester, daarna Gouverneur van een provincie en uiteindelijk 1e Minister van het land. De Heraut maakte dat bekend in het geboortedorp van beide broers, maar Slimerike geloofde de Heraut niet: “De Koning bestaat niet, niemand had hem ooit gezien. “Het is een leugen”, verkondigde hij overal.
De Burgemeester nam hem gevangen voor laste. Hij vroeg de Gouverneur om gratie, maar hij moest weer terug naar de gevangenis. Hij had helemaal niets aan al zijn talenten die hij opgebouwd had. Tenslotte ging hij naar de 1e Minister voor gratie en dat was Slomerike die dankzij de Koning 1e Minister was geworden. Slomerike was wijs en rijk, Slimmerike werd een dwaas en was arm.

Maarten met gitaar

Maarten speelt gitaar en daarna wordt het doorgeefvoorwerp doorgegeven: het is een emoticon en Rob vraagt de bezoekers om aan de lichte kant te denken, met een glimlach en een knipoog. Maarten laat zijn gitaarspel weer horen terwijl het voorwerp doorgegeven wordt.

Tenslotte leest Rob voor uit het boek van Zorg en Verlangen, waarna de bijeenkomst afgesloten wordt en de koffie en thee klaarstaan voor de bezoekers.

Wil je het héle verhaal lezen ? ga naar het origineel

Slimerike en Slomerike

door

Het is vandaag tweede Pinksterdag, vanuit het Joods geloof de 50e dag na Pasen.
Dit feest wordt gevierd tijdens een Wekenfeest, waaraan ook andere geloven deelnemen. Tijdens het Wekenfeest wordt het neerdalen van de Heilige Geest gevierd.

gastspreker Rob Cassuto

Rob vertelt een verhaal dat gebaseerd is op de Joodse traditie; een soort vrije vertaling.
Het verhaal gaat over twee broers, Slimerike en en Slomerike. De broers leken helemaal niet op elkaar: Slimerike was een slimme, snelle man met veel vrienden, die tot het uiterste wilde gaan bij zijn beroepskeuze.

Slomerike was eenvoudig maar tevreden en gelukkig

Slomerike daarentegen was niet zo slim, was ook erg langzaam en had weinig vrienden. Hij werd schoenmaker, woonde in een klein huisje, droeg oude kleren en leefde in armoede. Maar hij was tevreden en gelukkig.

Slimerike vertrok naar Warschau om daar wijnhandelaar te worden, en hij werd steeds slimmer, waardoor hij veel beroepen heeft uitgeoefend waaronder goudsmit en diamantslijper. Maar hij was toch nog niet tevreden en ging naar Parijs om daar een artsenstudie te doen. Hij vond geen enkele vrouw die slim genoeg voor hem was en ging daarom terug naar zijn geboortedorp. Slimerike trok bij Slomerike en er kwamen veel mensen op hem af, maar geen van hen was slim genoeg en Slimerike werd erg ongelukkig.

Slimerike was slim en veelzijdig maar ongelukkig

Slomerike stelde voor om met elkaar te ruilen en ze sloten vriendschap. Dat werd in heel het land bekend en Slomerike werd uitgenodigd door de Koning. Hij werd eerst Burgemeester, daarna Gouverneur van een provincie en uiteindelijk 1e Minister van het land. De Heraut maakte dat bekend in het geboortedorp van beide broers, maar Slimerike geloofde de Heraut niet: “De Koning bestaat niet, niemand had hem ooit gezien. “Het is een leugen”, verkondigde hij overal.
De Burgemeester nam hem gevangen voor laste. Hij vroeg de Gouverneur om gratie, maar hij moest weer terug naar de gevangenis. Hij had helemaal niets aan al zijn talenten die hij opgebouwd had. Tenslotte ging hij naar de 1e Minister voor gratie en dat was Slomerike die dankzij de Koning 1e Minister was geworden. Slomerike was wijs en rijk, Slimmerike werd een dwaas en was arm.

Maarten met gitaar

Maarten speelt gitaar en daarna wordt het doorgeefvoorwerp doorgegeven: het is een emoticon en Rob vraagt de bezoekers om aan de lichte kant te denken, met een glimlach en een knipoog. Maarten laat zijn gitaarspel weer horen terwijl het voorwerp doorgegeven wordt.

Tenslotte leest Rob voor uit het boek van Zorg en Verlangen, waarna de bijeenkomst afgesloten wordt en de koffie en thee klaarstaan voor de bezoekers.

Wil je het héle verhaal lezen ? ga naar het origineel