Ontvangen

dec 5, 2016

Verhalenverteller:  Lisette Steentjes

Deze laatste Pleisterplaatsbijeenkomst van dit jaar gaat over de kunst van ontvangen.
Elk mens heeft de behoefte aan een plek waar je mag zijn wie je bent, niks meer, niks minder. Onze maatschappij heeft de neiging om met een beperkte “functionele” blik naar de mens te kijken; een mens is iets heel anders dan een functioneel iets. Juist op deze 5 december dag – kinderen ontvangen onbevangen cadeautjes van de Sint, en ontvangen is ook de visie van de Pleisterplaats: ontvangen, je mag er zijn zonder dat er iets van je wordt verwacht.

Vanuit het thema ‘ontvangen’ vertelt Lisette drie mooie verhalen.

Het eerste verhaal over een kruikendrager bij wie in één van zijn kruiken een heel klein barstje zit. De kruik vindt dat deze faalt, maar juist door dat barstje laat het vele mooie bloemen bloeien

Het tweede verhaal gaat over een prins die img_0157niet meer wil of kan praten. Na vele pogingen door verschillende mensen, lukt het een meisje om op een bijzondere wijze de prins aan het praten te krijgen. Zij trouwen met elkaar.

Het derde verhaal gaat over over twee jonge mensen die elkaar in een bos ontmoeten en met elkaar trouwen. Samen delen ze een geheim , dat verder nooit aan iemand bekend wordt gemaakt.

 

Na deze verhalen brengen Ans op viool én accordeon en Maarten op gitaar een prachtig stuk muziek ten gehore. Een waar genot om naar te luisteren!

Het doorgeefvoorwerp is dit keer geen voorwerp dat doorgegeven wordt, maar eenieder ontvangt twee mooie sterretjes. Tijdens het uitdelen van de sterretjes klinkt het lied van Bram Vermeulen: “Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde”. Hier kun je het lied nog eens beluisteren.

Tenslotte vertelt Lisette nog een kort verhaal over twee prinsen die een opdracht moeten vervullen om uit te maken wie de opvolger van de koning zal volgen en wordt er voorgelezen uit het Boek van Zorg en verlangen.

We sluiten de bijeenkomst af en gaan naar de koffieruimte waar bij de koffie en thee een sinterklaas-lekkernij op tafel staat. Ook hier brengen Ans en Maarten hun prachtige muziek nog eens ten gehore.

Het was een prachtige en hartverwarmende bijeenkomst waarvan eenieder driedubbel heeft genoten, en daarmee een mooie afsluiting van dit Pleisterplaatsjaar.

Wij wensen jullie allen mooie kerstdagen toe, en beseffen hierbij dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. We hopen dat jullie warmte op kunnen zoeken of kunnen vinden in jezelf, zodat deze dagen toch voor ieder een sprankje licht brengen.

*****