Mimount, een moderne moslima, is gastspreker.

Bij binnenkomst klinkt de muziek van Abdel Halim Hafez: Anashid.
In de bruine zaal hangt een islamitische sfeer door onder mee een Marokkaans tapijt en een schaal.

7 juli 2014 1

Mimount vertelt een verhaal over Khadija, de eerste vrouw van de profeet Mohammed. Een sterke vrouw die 15 jaar ouder is en waar Mohammed verliefd op wordt. Khadija vraagt Mohammed ten huwelijk. Ook na haar dood – op 40-jarige leeftijd en de tiende dag van de Ramadan – blijft hij haar vereren.
Binnen de Islam heeft de vrouw mogelijkheden.

Ook vertelt ze over de Ramadan, die in het weekend van 28 en 29 mei begonnen is (voor de Turken op zaterdag, voor de Marokkanen op zondag).

Aansluitend ontstaat er een levendig vraag- en antwoordgesprek, waarbij de bezoekers vragen stellen aan Mimount over de Ramadan. Zij beantwoordt deze op zeer beeldende, levendige en persoonlijke wijze, waardoor de bezoekers een goed beeld krijgen van wat de Ramadan allemaal inhoudt.

Tijdens het doorgeefmoment laat Mimount een schaal met dadels rondgaan. Dadels zijn een symbool om het vasten te doorbreken en worden meestal gegeten met een glas melk of water erbij. Ook vindt hierbij een gebed plaats.

7 juli 2014 2

Na de bijeenkomst drinken we in de prachtige tuin van Centrum De Appel koffie en thee en wordt er nog veel nagepraat over de bijeenkomst en de Ramadan!