Respect

nov 4, 2013

Het thema zal zijn: Respect.

Lisette Steentjes vertelt twee verhalen vertellen rondom het thema respect en naar elkaar luisteren, zelfrespect en naar jezelf luisteren.

Het eerste verhaal gaat over Momo, naar het kinderboek “Momo en de tijdspaarders”.
Het meisje Momo woont helemaal alleen, zonder vader of moeder, in een oud amfitheater in de stad. Maar Momo is allesbehalve alleen. Regelmatig krijgt ze bezoek. ‘Ga toch naar Momo’, is een gevleugelde uitspraak. Is Momo zo ongelooflijk slim dat ze iedereen goede raad kan geven? Vindt ze altijd de juiste woorden om iedereen te troosten? Kan ze wijs en rechtvaardig oordelen? Nee, dat kan Momo net zo min als andere kinderen van haar leeftijd. Wat ze wel kan, is luisteren als geen ander. Dat kan iedereen zul je zeggen, naar dat is niet waar. Echt luisteren kunnen maar weinig mensen. En zoals Momo kan luisteren, dat is uniek. Wanneer de stad in de greep komt van de tijdspaarders, geheimzinnige grijze heren, wordt eens te meer duidelijk wat het belang is van echt luisteren.Wat betekent het voor ons dat iemand de tijd en de aandacht heeft en neemt om werkelijk naar ons te luisteren?

Daarna leest Lisette een gedicht van Leo Buscaglia voor:

Luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven
dan doe je niet wat ik je vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen waarom
ik iets niet zo moet voelen als ik het voel,
dan neem je mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij denkt dat je iets moet doen om
mijn problemen op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken

Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar
me en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten, wacht dan even en
ik beloof je dat ik op mijn beurt naar jou
zal luisteren.

Het tweede verhaal gaat over “Het geschenk van de Rabbi”. Een verhaal over een klooster dat gaat sluiten. De abt van het klooster ontmoet de rabbi en ze raken in gesprek. Bij het afscheid geeft de rabbi de boodschap mee: “De Messias is onder u”.
Hierover gaan de monniken met elkaar in gesprek. De Messias staat voor toekomst, voor hoop, voor redding, voor alles wat mogelijk is. Ze vragen zich af wie dan wel de Messias is? Met die vraag in hun achterhoofd kijken zij naar elkaar, en uiteindelijk ook naar zichzelf.

Het hele verhaal kun je hier lezen