Het thema van deze bijeenkomst is: Inspiratie vanuit iconen.

7 oktober 2013 1

Bij binnenkomst klink “Spiegel im Spiegel” van Arvo Part.
In de ruimte hangt een aangename geur van wierrook. Aan de wanden hangen afbeeldingen van iconen en ook bij de tafel staan twee voorbeelden.
Sfeervol.

Maarten Noordzij vertelt over iconen, die hun oorsprong vinden in de Russisch Orthodoxe kerk. Hij is hierdoor geïnspireerd geraakt tijdens een verblijf in Taizé en vertelt vanuit eigen ervaring, persoonlijk, prikkelend.

Iconen zijn van binnenuit ontstaan.
Aan de hand van twee voorbeelden legt Maarten uit waarom iconen anders zijn dan “gewone” kunst. Wat maakt iets tot een icoon, en geen schilderij of een plaatje? Ook vertelt hij wat de betekenis is van de verschillende elementen van een icoon, hoe je een icoon kunt “lezen”.
Hij vertelt wat iconen voor hém betekenen, wat hij eraan ontleent en welke gevoelens deze bij hem oproepen. Niet meteen, bij de eerste kennismaking, maar naarmate hij zich er meer in heeft verdiept.

Datzelfde geldt voor de Russisch-Orthodoxe muziek van Rachmaninov die Maarten uitgekozen heeft voor deze bijeenkomst.

Ook pakt hij het logo van de Pleisterplaats voor de Ziel erbij en vraagt of dit ook een icoon zou kunnen zijn. De eenvoud, de symboliek en de gevoelens die het logo oproept, wijzen in die richting: een icoon van de Pleisterplaats.
Maarten laat de bezoekers nadenken over hedendaagse iconen en over wie voor jou een icoon is.

Voor de bezoekers een mooie en indrukwekkende (eerste) kennismaking met (de betekenis van) iconen.

7 oktober 2013 2

7 oktober 2013 3