Agnes Kroets – een verhalenvertelster – is gastspreker en vertelt twee verhalen rondom het thema “vertrouwen”.

7 april 2014 1

Het eerste verhaal heet “Bang mannetje”, dat niet meer bang wil zijn. Op internet zoekt hij op wat hij daaraan kan doen en komt uit bij een Toverboom, met wie hij een afspraak maakt. Om bij de boom te komen, moet hij eerst door het Wilde Woeste Woud en de Toverboom had hem verteld dat hij niet bang hoefde te zijn in het Woud. Onderweg komt het mannetje voorbij een aantal enge situaties: een draak, een harige spin, een ijskoude hand en een heks. In elke situatie zegt hij tegen zichzelf: “De Toverboom heeft gezegd dat ik niet bang hoef te zijn”, en in plaats daarvan gaat hij op een heel positieve manier met alle situaties om. Tenslotte komt hij aan bij de Toverboom, die vraagt naar zijn ervaringen. Het mannetje vertelt over zijn ontmoetingen en hoe hij daarop gereageerd heeft. Waarop de Toverboom zegt: “Jij bent best wel een dapper mannetje”!”
En dat allemaal dankzij de Toverboom …

Maarten Noordzij zorgt voor de muzikale omlijsting met zijn akoestisch gitaar-spel en zang.

Het tweede verhaal heet “Vogelheks” en is van Godfried Bomans.
Het gaat over een koning die in een paleis woont met 79 kamers. Eigenlijk 80, maar de tachtigste kamer is moeilijk bereikbaar, je kunt er alleen maar komen door een verboden trap op te lopen. In die kamer woonde een lieve heks. Vroeger mocht zij met de koning mee-eten, maar de nieuwe koning wil dat niet. De koning krijgt een dochter met mooie, lange blonde haren. Alleen zit er in die haren een zwarte streng. Daardoor wil niemand met haar trouwen, iedereen zegt dat ze behekst is.
Op een dag ziet ze in de tuin een roetzwarte grote vogel. Deze is ziek en overlijdt, en de prinses begraaft de vogel, nadat ze de ring van zijn pootje heeft gehaald. Met die ring moet ze naar de tachtigste kamer. Bang, maar dapper zet ze door, en ontmoet de heks. De heks vertelt haar dat zij de vogel was, en omdat de prinses zo goed voor haar gezorgd had, krijgt ze een verrassing.
Buiten staan 80 prinsen die met haar willen trouwen …

7 april 2014 2

Na dit tweede verhaal laat Agnes een kommetje met pompoenzaden rondgaan, waar ieder er eentje uit mag nemen.

Ciel leest voor uit het Boek van Zorg en Verlangen, vertelt wat zij met het zaadje zal gaan doen en sluit de bijeenkomst af.

Het is mooi lenteweer, dus we drinken buiten in het zonnetje koffie en thee!