Hulpbronnen

jul 3, 2017

Een belangrijke steun in iemands leven kunnen hulpbronnen zijn. Wij mensen beschikken over voldoende hulpbronnen, maar soms kom je er niet genoeg bij of ben je je er niet van bewust dat je je hulpbronnen meer kan inzetten.

Gastspreker Wim van Lent

Hulpbronnen zijn alle dingen, acties, objecten en mensen die je steunen of sterker maken. En met sterker maken bedoel ik dat het doen, zien, horen of voelen van je hulpbron je goed doet. Dat je er in een prettigere stemming van komt en dat het je emotioneel voedt. Een steun die je soms kan helpen om op te staan ook al heb je geen zin in de dag. Die je door moeilijke tijden van ziekte, pijn of rouw heen kan helpen. In hulpbron zitten de woorden hulp (helpen) en bron plaats waar water uit de grond komt of begin van iets.

Hulpbronnen kunnen zaken in jezelf zijn we hebben het dan over een interne bron, bijvoorbeeld een eigenschap van jezelf, een mooie herinnering. Maar ook dingen buiten jezelf, een externe bron, denk aan mensen in je omgeving (vrienden, familie, een buurvrouw, een juf op school,) of andere zaken zoals een wandelen in de natuur, muziek maken of luisteren en kunst of andere hobby’s. Huisdieren zijn een enorme hulpbron, onvoorwaardelijk trouw in hun aandacht en aanwezigheid. Huisdieren voelen jouw stemming vaak aan en kunnen hierdoor een bron van plezier, steun en troost zijn. Maar ook even tijd voor jezelf nemen of een goede vriend of vriendin opbellen of appen kan soms net het verschil maken. Een hulpbron van buiten kan een hulpbron van binnen wakker maken. Een grap of humoristisch stukje in een krant of tijdschrift spreekt je gevoel voor humor aan en je stemming kan zomaar ten goede omslaan. Van een oude herinnering kun je in het hier nu zomaar blij worden.

Vervolgens vertelt Wim dat een van zijn grootste hulpbronnen de natuur is.
Hij vertelt een verhaal over een kievietsei, die hij tijdens een vakantie op een van de waddeneilanden gezien heeft, heeft opgepakt en weer voorzichtig in het kleine nestje heeft teruggelegd.
Deze ervaring deed hem terug denken aan zo’n 40 jaar geleden. Sindsdien is het vinden en zien van een kievitsei voor Wim een obsessie, maar vooral een belangrijke hulpbron geworden. Een van de wonderen van de natuur.

Maarten met gitaar

Na dit verhaal laat Maarten, die altijd aanwezig is, zijn gitaarspel horen.

Daarna vertelt Wim dat zelfs het voorlezen van deze herinnering hem blij maakt, bij hem het vermogen oproept om verwonderd te zijn, spanning te voelen en me tegelijk één te weten met de natuur. Een externe bron maakt een interne bron wakker.

Deze bijeenkomst van de Pleisterplaats van de Ziel wil ook een hulpbron zijn waar bezoekers weer geïnspireerd en gevoed worden met woorden en rituelen.
Een bijeenkomst, samen komen en je verbinden met andere kan op zichzelf al een hulpbron zijn.

Als symbool van voor hulpbronnen heeft Wim als doorgeefvoorwerp een schatkistje meegenomen. Als je het fijn vindt kun je contact maken met een belangrijke hulpbron van jezelf.

Boek van Zorg en Verlangen

Als afsluiting leest Wim voor uit het Boek van Zorg en Verlangen en we sluiten de bijeenkomst af met een nummer uit de jaren ’70 van James Taylor en Carol King, “You’ve got a friend”.

Iedereen ging tevreden naar de thee / koffie kamer waar nog even nagepraat werd.