Allerzielen

nov 7, 2016

Gastspreker: Rianne Immel, Geestelijk verzorgende RIBW.

Bij binnenkomst in de bruine zaal ligt op iedere stoel een mooie bloem, allemaal verschillend.

Rianne vertelt over verschillende vormen van herdenken in verschillende culturen, mede naar aanleiding van Allerzielen afgelopen week (2 november). De oorsprong van Allerzielen komt vanuit Halloween, een Keltisch jaarfeest waarbij op 1 november de overgang van het oude op het nieuwe jaar wordt gevierd. Mensen staan stil, keren zich naar binnen en zijn veelal thuis. Het is ook de overgang van de ene naar de andere wereld, een ontmoeting met de overledenen.

Ook in andere landen en culturen wordt hierbij stilgestaan. Er is veel gelijkenis tussen de verschillende manieren van herdenkingsfeesten, nabijheid bij de overledenen. Herinnering is een vorm van ontmoetingen, dat open en gemeenschappelijk wordt gevierd. Er is verdriet, maar ook feest.

Er wordt muziek gedraaid: Dear Brother.

Tijdens het doorgeefmoment mogen alle aanwezigen de bloem in een vaas zetten en daarbij hardop of voor zichzelf uitspreken wie ze met deze bloem willen herdenken. Er ontstaat een feestelijk boeket …

Maarten speelt gitaar.

Aan het eind van de bijeenkomst leest Rianne nog twee gedichten voor, een van Bram Vermeulen en een van Toon Hermans.

Het was een erg mooie, warme en drukbezochte bijeenkomst.