Verhalen

apr 4, 2016

Rianne Immel is gastspreker.  Zij vertelt over de waarde van verhalen, in de zin van “verhalen die we leven”.

Je kunt vanuit verschillende perspectieven naar verhalen luisteren.

Een oude vrouw kwam aan in een dorp, uitgehongerd en uitgedorst. Ze belt aan bij een jonge vrouwe, die haar echter niet wil helpen. Ook andere bewoners willen haar niet helpen.

Dan verschijnt er een jongen op een zwart paard. Alle deuren en ramen gingen open, iedereen wilde hem eten geven. De oude vrouw vroeg aan de jongen: Wie bent u? De jongen antwoord: Mijn naam is Verhaal. Hij vraagt hoe de vrouw heet en zei antwoordt: Mijn naam is Waarheid.

De vrouw stapt achterop het paard en ze delen het voedsel en het drinken.

In ieder verhaal zit een stukje waarheid.

Een verhaal wordt vaak verzonnen en zijn geen waarheden. Mensen vertellen verhalen over wat ze meegemaakt hebben, levensverhalen. De verhalen worden verteld en her-verteld, telkens anders en voor een ander publiek. De dingen die we meemaken liggen niet vast.